Play

Vera

Innemend portret van een actrice van middelbare leeftijd uit de Romeinse hogere kringen die veroordeeld lijkt tot een leven in de schaduw van haar beroemde vader.

Tijden & Tickets

VERA is een mix van fictie en non-fictie. Een aantal acteurs, waaronder hoofdrolspeler Vera Gemma, speelt een versie van zichzelf. De film heeft daardoor een overtuigend, bijna documentair karakter. Met haar lange geblondeerde haren en gebruinde tint heeft Vera de look van Donatella Versace. Ze woont in een gegoede wijk van Rome en begeeft zich daar in de kringen van de high-society. Vera heeft moeite met het vinden van acteerwerk, want voor iedereen blijft ze ‘de dochter van Giuliano Gemma’, een filmster die internationaal bekend werd met rollen in spaghettiwesterns. Als eerbetoon aan haar vader draagt ze altijd een cowboyhoed, maar in feite leeft ze in zijn schaduw. Ze heeft genoeg van haar oppervlakkige leven en gaat op zoek naar zichzelf. Als haar chauffeur in een buitenwijk een achtjarig jongetje aanrijdt, komt ze in aanraking met een milieu waar eenvoud en geldtekort het leven bepalen. Ze bouwt een innige relatie op met de jongen en zijn vader, en neemt in zekere zin de moederrol op zich. Maar zoals zo vaak in haar leven, is ook dit geluk van korte duur.

De film snijdt een aantal gevoelige sociaal-maatschappelijke thema’s aan – overigens zonder sentimenteel te worden – waaronder de confrontatie tussen ouder worden en een maatschappij die vooral gericht is op jeugdigheid.

Winnaar van de prijzen voor beste actrice en beste regie in het Orrizzonte-programma op het filmfestival van Venetië. (bw)

Tizza Covi, Italië, 2022, 115 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vera Gemma, Daniel de Palma, Sebastian Dascalu, Annamaria Ciancamerla, Walter Saabel.