Vanity

L1-documentaire Vanity, waarin de Maastrichtse voetbalinternational Vanity Lewerissa wordt gevolgd in het jaar dat bij haar borstkanker wordt geconstateerd.

Tijden & Tickets

In 2017 wint Vanity met het Nederlandse elftal in eigen land het EK voetbal. Terwijl vijf jaar later haar ploeggenoten in Engeland hun titel verdedigen, wordt bij Vanity een borst verwijderd. Op de dag dat Oranje wint van Zwitserland hoort ze dat ze het ziekenhuis mag verlaten, in afwachting van nieuws over mogelijke uitzaaiingen. Tijdens de moeilijkste periode van haar leven krijgt Vanity steun van haar voormalige ploeggenoten Lieke Martens, Danielle van de Donk en Kika van Es. Vlak voor de EK-wedstrijd tegen Zweden sturen zij nog een appje naar hun vriendin die vecht voor haar leven.

Behandelend arts Ingeborg Vriens begeleidt Vanity in dat moeilijke jaar. Zij weet dat het verhaal van de voetbalster geen uitzondering is. Twaalf procent van de vrouwen met borstkanker is jonger dan veertig. Juist daarom doet Vanity haar verhaal. Bewustwording is cruciaal om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Kim Langeslag & Maurice de Heus, Nederland, 2022, 70 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.