Play

Utama

Meditatieve en oogverblindend mooie, maar tegelijkertijd wrange bespiegeling over de desastreuze invloed van klimaatverandering op traditioneel levende volken in de Andes.

Tijden & Tickets

Heel veel actie is er niet, in dit zachtmoedige en tedere portret van een hecht stel in Bolivia. Hun wereld is langzaam aan het verdwijnen, hun leefwijze staat allang onder druk. Nu komt er ook nog klimaatverandering bij. Virginio hoedt een kudde lama’s, Sisa zorgt voor het water dat steeds moeilijker te vinden is. Waarschijnlijk is de enorme droogte ook de oorzaak van de gezondheidsproblemen van Virginio. Zijn kleinzoon Clever die op bezoek komt, probeert hem naar de stad te krijgen voor medische hulp, maar Virginio weigert zijn autonomie op te geven en verwijst naar de condor: die laat zich te pletter vallen als hij het gevoel heeft niet meer van nut te zijn.

Deze trage, mooie film toont de teloorgang van een manier van leven, extra versneld door het effect van klimaatverandering. De regisseur begon ooit als fotograaf, hetgeen te zien is aan zijn prachtige beelden en brede kaders. (av)

Alejandro Loayza Grisi, Bolivia, Uruguay, Frankrijk, 2022, 87 min. Spaans & Quechua gesproken, Nederlands ondertiteld. Met José Calcina, Luisa Quspe, Santos Choque, Candelaria Quispe..