United We Stand (Musicians In Times Of War) + Optreden Maya Fridman

Documentaire over de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman en haar missie om het Oekraïense volk in de huidige oorlog te steunen. Met kort optreden Maya Fridman.

Documentaire
Tijden & Tickets

Sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 is Fridman dag en nacht bezig met de organisatie van een reeks benefietconcerten in de grote zalen in Nederland. Hierbij werkt ze samen met Oekraïense musici als Anna Fedorova, maar ook met de Letse cellist Mischa Maisky en de Nederlandse sopraan Channa Malkin. De opbrengsten – na de eerste maand al meer dan 200.000 euro – zijn bestemd voor hulp aan Oekraïne; behalve concrete steun bieden de concerten ook een gevoel van verbondenheid, broederschap en solidariteit.

Voor deze documentaire volgde regisseur David van Tijn de celliste vanaf het eerste benefietconcert op de voet. Van Tijn filmde de voorbereidingen, de repetities en concerten, en interviewde een aantal van de musici. Ook filmde hij een ontmoeting van Fridman met meesterpianist Evgeny Kissin, die zich van alle Russische musici het scherpst tegen Poetin heeft uitgesproken. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat deze oorlog verder gaat dan de uitbreiding van Rusland en misschien wel vooral gericht is tegen de cultuur van Oekraïne, en dus ook tegen de musici. Dat gegeven verandert de rol van de musici in de film: zij zijn niet langer alleen degenen die troost brengen met hun concerten, zij vechten op hun manier ook mee met de Oekraïners.


Voor aanvang van de documentaire geeft Maya Fridman een kort concert.

Tijdsschema:

15.45 - Deuren open
16.00 - Aanvang Maya Fridman
16.20 - Aanvang documentaire
17.30 - Einde

David van Tijn, Nederland, 2022, 73 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.