Play

Un Petit Frère

Intieme en ontroerende familiekroniek over een alleenstaande moeder die in de jaren tachtig met haar twee jonge zonen vanuit Ivoorkust naar Parijs verhuist.

Tijden & Tickets

De kroniek wordt verteld in drie delen, steeds vanuit een ander perspectief. Het eerste deel draait om Rose. Ze vindt in Parijs met haar zonen (de dan vijfjarige Ernest en tienjarige Jean) onderdak bij familie en krijgt werk in een hotel. Ze probeert zo onafhankelijk mogelijk te blijven en haar zonen een strenge opvoeding te geven. Rose krijgt kans op betere huisvesting als ze het aanlegt met Thierry. Ze verhuist met hem naar Rouen, waarna het tweede deel van de film begint. Dit speelt ongeveer tien jaar later. Nu staat Jean centraal. Hij zorgt voor zijn jongere broer Ernest, terwijl Rose door de week nog steeds in Parijs werkt. In het derde deel verschuift het perspectief naar Ernest. Het is weer zo’n tien jaar later en Ernest probeert een volwassen leven op te bouwen; Rose en Jean zijn inmiddels terug naar Ivoorkust.

Samen bieden de drie delen een treffend beeld van hoe eenzaam het kan zijn om in een vreemd land te leven en op te groeien, en hoe je daarin een goede moeder kunt zijn. Intussen is het racisme nooit ver weg. (jc)

Léonor Serraille, Frankrijk, 2022, 116 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Annabelle Lengronne, Stéphane Bak, Kenzo Sambin, Ahmed Sylla..