Play

Un Autre Monde

Sociaal drama met Vincent Lindon als een manager die dreigt te bezwijken onder de werkdruk. Een kritische kijk op het inhumane beleid van grote multinationals.

Tijden & Tickets

Philippe en zijn vrouw Anne vormen ogenschijnlijk een ideaal echtpaar. Toch besluiten ze te gaan scheiden. Niet eens zozeer omdat hun liefde voor elkaar er niet meer zou zijn. Meer nog lijkt hun stap het gevolg van externe omstandigheden. Philippe krijgt als directeur van een Frans bedrijf in Amerikaanse handen de zoveelste reorganisatie van hogerhand opgelegd. Wat volgt is een pakkend relaas over een integere bedrijfsleider en de wetten van de markt.

Dit sociale drama kan gezien worden als het sluitstuk van een trilogie over de arbeidsmarkt en de mores van het bedrijfsleven (LA LOI DU MARCHÉ (2015), EN GUERRE (2018) en UN AUTRE MONDE (2021); alle drie met Vincent Lindon in de hoofdrol). De films zijn thematisch verwant maar zijn verder los van elkaar te kijken. Opnieuw toont Brizé de gevolgen van het kapitalistische systeem voor werknemers. Ook managers blijken uiteindelijk niet meer dan een radertje in een systeem waarin winstmaximalisatie voorop staat.

UN AUTRE MONDE is een krachtige film die aan het denken zet. Over de keerzijde van globalisering, over leugens en verraad. Over de vernietigende kracht van een systeem waarin de economie alsmaar moet blijven groeien. Maar tegen welke prijs? (ej)

Stéphane Brizé, Frankrijk, 2021, 96 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Anthony Bajon, Marie Drucker, Guillaume Draux.