Play

Transit

Intrigerend Holocaustdrama van Christian Petzold (Phoenix, Barbara) gesitueerd in hedendaags Marseille over een Duits-Joodse vluchteling die probeert te ontsnappen aan de nazi's door de identiteit van een overleden schrijver aan te nemen.

Tijden & Tickets

Concentratiekampoverlever Georg hoopt in Marseille een plek op een schip naar Mexico te bemachtigen. Hij neemt daartoe de identiteit aan van de overleden schrijver Weidel wiens reispapieren hij bezit. Dan loopt hij Weidels weduwe tegen het lijf, een ontmoeting met grote gevolgen.

TRANSIT is het sluitstuk in Petzolds trilogie (zie ook BARBARA en PHOENIX) over liefde in tijden van oppressie. De film is gebaseerd op Anna Seghers’ gelijknamige Holocaustroman, maar door de actie te verplaatsen naar hedendaags Marseille lijken heden en verleden naast elkaar te bestaan. De problemen waar de personages mee worstelen resoneren in onze moderne maatschappij. TRANSIT is geen makkelijke kost, maar wie de uitdaging aangaat wacht een bijzondere vertelling over afscheid nemen, eenzaamheid, elkaar vinden en wat het betekent mens te zijn. Genomineerd voor de Gouden Beer in Berlijn. (ek)

Christian Petzold, Frankrijk, 2018, 101 min. Duits & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman, Maryam Zaree.