Play

Tout S’est Bien Passé

Het recht om waardig te sterven staat centraal in dit krachtige en onsentimentele euthanasiedrama van de Franse veelfilmer François Ozon (Frantz, Swimming Pool).

Tijden & Tickets

François Ozons verfilming van de memoires van Emmanuèle Bernheim, met wie hij samen de scenario’s schreef voor drie van zijn eerdere films. Zij moet haar terminaal zieke vader helpen bij het plegen van euthanasie. Genomineerd voor de Gouden Palm en de Queer Palm op het filmfestival van Cannes 2021.

Emmanuèle’s bejaarde vader André Bernheim is na een beroerte halfzijdig verlamd en aan bed gekluisterd. André is een gecultiveerde, maar enigszins stuurse kunstverzamelaar; een gezinsmens, en tegelijkertijd openlijk homoseksueel. Zijn vitaliteit blijft ondanks alles door zijn verdriet heen schijnen, maar omdat zijn situatie uitzichtloos is, vraagt hij Emmanuèle, een van zijn beide dochters, om hem uit zijn lijden te verlossen. Met alle emotionele, maar ook praktische gevolgen: euthanasie is in Frankrijk nog verboden.

Niet alleen hanteert Ozon zijn kenmerkende zwarte humor, hij is ook vooral geïnteresseerd in de complexe relatie tussen de koppige André en zijn dochters. Dit rijkgeschakeerde familieportret vervalt echter niet tot melodrama. Het beeld van de huilende dochters aan het voeteneind van hun stervende vader wordt al snel onderbroken met flashbacks waarin vaderlief een eersteklas egoïst blijkt te zijn. Bij Ozon mogen mensen gewoon mensen zijn, ook in het aanschijn van de dood. Dat hij geen tijd verspilt aan sentimentaliteit, maakt de ontknoping des te ontroerender. (bw)

François Ozon, Frankrijk, 2021, 113 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sophie Marceau, André Dussolier, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling, Hanna Schygulla..