Play

Totem (6+)

De elfjarige Ama uit Rotterdam beleeft een spannend en magisch avontuur wanneer ze probeert te ontsnappen aan de politie die haar met haar familie wil terugbrengen naar Senegal, het land waar ze vandaan komen.

Tijden & Tickets

Ama is de dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ze voelt zich helemaal Nederlands, is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijgt ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken.

Regisseur Sander Burger begrijpt dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk willen beschermen tegen alle ellende in de wereld, maar vindt het tegelijkertijd belangrijk om kinderen op een toegankelijke manier te confronteren met volwassen thema’s. In TOTEM behandelt hij het zware thema van illegaliteit, maar vertelt hij tegelijkertijd een spannend verhaal met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage.

Sander Burger, Nederland, Luxemburg, Duitsland, 2022, 93 min. Nederlands & Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Jean-Philippe Amani, Emmanuel Ohene Boafo, Céline Camara, Aqil Dahhan, Liam Romney.