Play

Tori et Lokita

Schrijnend drama van de tweevoudige Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne (Rosetta, L’Enfant) over de lotgevallen van twee jonge Afrikaanse vluchtelingen in België.

Tijden & Tickets

De twaalfjarige Tori en zestienjarige Lokita komen uit respectievelijk Benin en Kameroen en zijn sinds hun ontmoeting ergens onderweg naar Europa onafscheidelijk. Aangekomen in België doen ze zich voor als broer en zus om makkelijker verblijfspapieren te krijgen. Ze stuiten op een bureaucratische muur die hen uiteindelijk in de illegaliteit doet belanden. De eigenaar van een Italiaans restaurant voor wie ze gaan werken, dwingt hen mee te doen in zijn drugshandel, Tori als drugskoerier, Lokita als beheerster van een hasjkwekerij. Van elkaar gescheiden komen ze in actie om weer bij elkaar te komen. Dit brengt hen echter steeds verder in het nauw.

Met TORI ET LOKITA tonen de broers Dardenne zich opnieuw de sociaal bewogen en idealistische filmers die ze al hun hele carrière zijn. Tegelijkertijd gaat hun soms ronduit spannende film vooral over een warme vriendschap. De chemie tussen de twee jonge hoofdrolspelers is fenomenaal en zal menig kijker beroeren. Intussen houden de Dardennes ons opnieuw de spiegel voor van een voor sommigen onmenselijke samenleving. (jc)

Jean-Pierre & Luc Dardenne, België, 2021, 88 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts.