Play

Tolkien

Biopic over de vormende jaren van schrijver Tolkien; de jaren waarin hij vriendschap vond bij een groep schrijvers en kunstenaars in Oxford. Deze ervaringen inspireerden hem om zijn verhalen over Midden-aarde te schrijven.

Tijden & Tickets

Nadat Tolkien op jonge leeftijd beide ouders verliest, wordt hij opgevangen door een priester die hem een plek bezorgt op de prestigieuze King Edward’s School. Daar vormt hij een geheim genootschap met drie medestudenten, net als hij rebelse kunstenaars en wereldverbeteraars. Bij hen vindt Tolkien ware vriendschap, die hem door de verschrikkingen van de Eerste Wereld oorlog heen loodst, een verloren liefde helpt te hervinden en die hem inspireert zijn befaamde boeken over Midden-aarde te schrijven.
TOLKIEN schetst een gevoelig portret van de vader van de fantasy-literatuur, die niet alleen een levendige fantasie had, maar ook een bijzonder leven. In de film staat net als in Tolkiens boeken, het beste van de mens centraal: liefde, opoffering, moed en broederschap. (ek)

Dome Karukoski, VS, 2019, 112 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi, Anthony Boyle.