Tokyo Twilight - Engels ondertiteld

Ozu’s laatste film in zwart-wit is een dramatisch en somber drama over twee zussen die worstelen met een afwezige moeder, ongewenste zwangerschap en huwelijksproblemen.

Tijden & Tickets

Het van winterse melancholie doordrenkte TOKYO TWILIGHT is misschien wel het donkerste van Ozu’s meesterlijke familieportretten. Hij volgt de parallelle paden van twee zussen en toont de verwoestende effecten van huiselijke geheimen op hun leven. Takako is ongelukkig in het huwelijk met haar alcoholistische echtgenoot en is daarom weer bij haar vader gaan wonen. Haar jongere zus, de opstandige Akiko, is op drift geraakt in het nachtleven van Tokio. Wanneer hun moeder onverwacht terugkeert in hun leven, brengt dat een schokgolf teweeg in het toch al kwetsbare gezin.

De thematiek van TOKYO TWILIGHT is somber, maar desondanks observeert Ozu ook in deze film de relatie tussen ouder en kind met de hem typerende kalmte en terughoudendheid.

Yasujirō Ozu, Japan, 1957, 140 min. Japans gesproken, Engels ondertiteld. Met Setsuko Hara, Ineko Arima, Chishû Ryû, Isuzu Yamada, Teiji Takahashi.