Play

Together 99

Vierentwintig jaar na de oprichting van de Tillsammans-commune komen alle voormalige leden van de gemeenschap opnieuw samen. Ensemblekomedie over de desillusies van de middelbare leeftijd.

Laatste kans
Tijden & Tickets

In 2000 maakte Lukas Moodysson TOGETHER over een idealistische groep Zweden die in 1975 samenleefden in een commune. In TOGETHER 99 zien we hoe het hen bijna een kwart eeuw later vergaat. Van de oorspronkelijke leden van de commune wonen alleen Klasse en Göran nog samen in één huis. Om weer wat leven in de brouwerij te brengen, nodigt Klasse voor Görans verjaardag alle andere bewoners uit van de oorspronkelijke groep. Gedurende een dag (en nacht) zien we wat er onvermijdelijk schijnt te gebeuren als mensen ouder worden en elkaar weerzien: van de oude idealen blijkt niets over te zijn, oude romances worden nieuw leven ingeblazen en oude wonden weer opengereten. En dan zijn er natuurlijk de kwaaltjes van het ouder worden. Het enige wat dan overblijft en op een reünie echt telt, is dronken worden met de mensen die je ooit na stonden.

Moodysson, 25 jaar geleden één van de grote namen in de Scandinavische cinema, filmt de reünie zonder enige sentimentaliteit. Alle scenes zijn opgenomen in natuurlijk licht, met de cameralens die Moodyssons vader een jaar voor zijn geboorte kocht. Zoals de regisseur het zelf uitlegt: ‘perfect gedraaide films zijn saai’. (jc)

Lukas Moodysson, Zweden, Denemarken, 2023, 115 min. Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Gustaf Hammersten, Anja Lundqvist, Shanti Roney.