Play

Time Trial

Wielerliefhebbers komen aan hun trekken in deze documentaire over het laatste seizoen van David Millar. Anderen kunnen zich laven aan hoe een sportcarrière eindigt door falen en vernedering.

Tijden & Tickets

In 2004 wordt de Britse wielrenner David Millar betrapt op doping. Hij is dan 27 jaar en één van de beste tijdrijders ter wereld. Millar bekent zijn zonden en keert na twee jaar schorsing terug als overtuigd pleitbezorger van een schone wielersport. Hij knokt zich een weg terug, boekt nieuwe successen en staat mede aan de basis van een nieuwe wielerploeg. Als de Tour de France in 2014 in Engeland start, ziet Millar dat als het ultieme podium om zijn carrière op 37-jarige leeftijd af te sluiten. Voor regisseur Finlay Pretsell, zelf een enthousiast wielerliefhebber, hét moment om eindelijk zijn idee over een lange documentaire over Millar uit te voeren. Hij had het idee al jaren eerder, maar miste een goede invalshoek. Met het naderende afscheid krijgt hij het op een presenteerblaadje: wat is er mooier dan te laten zien hoe iemand aan het eind van zijn carrière nog één keer wil gloriëren?

Het loopt anders. In TIME TRIAL zien we hoe Millar zijn seizoen begint en er achter komt dat deelname aan de Tour er niet meer in zit. Pretsell volgt hem op de voet, met de inzet van camera’s en microfoons midden in het peloton. Zo krijgen we een zeldzame en intieme inkijk in het functioneren van een wielerpeloton en de soms barre omstandigheden die wielrenners moeten overwinnen. In een bijrol zien we Thomas Dekker als kamergenoot van Millar. Good night, honey zegt hij tegen Millar voor het slapen gaan. Good night, darling antwoordt de Brit. (jc)

Finlay Pretsell, VK, 2017, 90 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met David Millar.