Play

Thelma

Amerikaanse actiekomedie waarin de 93-jarige Thelma zich, nadat ze slachtoffer is geworden van telefonische oplichting, ontpopt als een ware actieheldin en aan een gevaarlijke zoektocht begint om terug te krijgen wat haar is afgenomen.

Première
Tijden & Tickets

De onafhankelijke Thelma is fysiek kwetsbaar, maar geestelijk nog zeer bij de pinken. Haar kleinzoon Daniel helpt haar bij het gebruik van de computer, maar dat verhindert niet dat ze telefonisch voor bijna 10.000 dollar wordt opgelicht. Omdat het verzorgingshuis in zicht dreigt te komen bij elk teken van geheugenverlies of verval, wil ze alles op alles zetten om haar geld terug te krijgen. Uit woede en frustratie door het gebrek aan medewerking en om te bewijzen dat ze nog steeds in staat is het heft in eigen handen te nemen, besluit ze zelf op pad te gaan. Daarbij staan haar ook de films van Tom Cruise voor ogen: Mission Impossible? Niks ervan! Zoals te verwachten is een scootmobiel niet het ideale vervoermiddel om achter oplichters aan te gaan, maar Thelma toont een verfrissende daadkracht om het haar aangedane leed recht te zetten.

Ondanks de voorspelbare ontknoping is deze ode aan de echte oma Thelma van de regisseur humoristisch, levenslustig, vermakelijk, speels en scherp. De film, waarin ouderdom met al zijn gebreken en beperkingen met respect wordt behandeld, laat zien dat je zelfs op hoge leeftijd nog volwaardig kunt meedoen. (av)

Josh Margolin, VS, Zwitserland, 2024, 97 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met June Squibb, Fred Hechinger, Richard Roundtree, Clark Gregg, Parker Posey.