Play

Thelma

Stijlvolle thriller van Joachim Trier (OSLO, 31 AUGUST) over de strijd van een jonge vrouw tegen haar familie en haar eigen gevoelens. De film is gekozen als Noorse Oscar-inzending.

Deze film wordt niet dagelijks vertoond
Tijden & Tickets

De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om te gaan studeren. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt. In dezelfde periode ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Thelma wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen: de aanvallen komen steeds vaker en heftiger en de dokters hebben er geen medische verklaring voor. Gaandeweg wordt duidelijk dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt. Op een dag is Anja spoorloos verdwenen.

In THELMA vermengt regisseur Joachim Trier een realistische thematiek met elementen uit oude Noorse sprookjes en klassieke horrorfilms. Zelf noemde hij Brian de Palma’s CARRIE (1976) en David Cronenbergs THE DEAD ZONE (1983) als belangrijke inspiratiebronnen.

Joachim Trier, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, 2017, 116 min. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen.