Play

Lumière x ELSA: Theatre of Violence - Engels ondertiteld

Kun je zowel dader als slachtoffer zijn? Dat is de centrale vraag in deze documentaire over een Oegandese soldaat die voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnt.

Dit programma is Engels gesproken.
Tijden & Tickets

De scherpe en flamboyante advocaat Krispus Ayena neemt ons mee op een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Ongwen is voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. Dit leger terroriseerde jarenlang Noord-Oeganda. De misdaden waarvan Ongwen wordt verdacht zijn verschrikkelijk. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas negen jaar oud was. Zijn ouders werden vermoord; hijzelf werd gemarteld, gehersenspoeld en gedwongen te doden. En dus rijst de vraag: is hij dader of slachtoffer?

In het spoor van Ongwens advocaat Krispus Ayena gaan we heen en weer tussen de rechtszaal en Noord-Oeganda op zoek naar de betekenis van gerechtigheid en straf. We ontmoeten Joseph Kony’s vrouw en dochters en zijn getuige van een surrealistisch gesprek met Kony’s spiritueel adviseur. We zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van trauma en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Wanneer verandert een slachtoffer in een dader?


Dit is een samenwerking met ELSA, The European Law Students' Association, een internationale, onafhankelijke, non-politieke organisatie voor jonge advocaten. Maastricht University-alumna Rebecca Heemskerk en journalist Harriet Salem zullen een inleiding geven op de documentaire en de discussie modereren (taal: Engels).

Rebecca Heemskerk

Heemskerk heeft meer dan 20 jaar ervaring als strafrechtadvocaat. In die hoedanigheid heeft zij zowel zaken uit het Nederlandse strafrecht als uit het internationale strafrecht behandeld. Ze is al jarenlang docent rechtsvergelijkend strafrecht en internationaal strafrecht aan Maastricht University.

Harriet Salem

Harriet Salem werkt al meer dan tien jaar als journalist, en schrijft zodanig over conflicten, crises en politiek. Ze heeft verslag gedaan vanuit het Midden-Oosten, Afrika en Oost-Europa voor onder andere The Guardian, The Times, The Financial Times en Politico. Harriet heeft een MA in International Politics aan de Universiteit van Manchester en studeert momenteel voor haar LLM in Globalisation and Law (specialisatie in mensenrechten) aan de Universiteit van Maastricht.

Tijdsschema:
19.15 - Deuren open
19.30 - Start introductie
19.45 - Start documentaire
21.30 - Start discussie
22.00 - Einde

Lukasz Konopa & Emil Langballe, Denemarken, Duitsland, 2023, 104 min. Engels & Swahili gesproken, Engels ondertiteld.