Play

The Zone of Interest

Jonathan Glazer (Under The Skin) toont de banaliteit van het kwaad in dit indrukwekkende oorlogsdrama over een nazi die met zijn gezin in een riant droomhuis pal naast Auschwitz woont. Winnaar van twee Oscars, waaronder beste internationale film, en de Grote Prijs van de Jury in Cannes.

Tijden & Tickets

In een idyllisch landschap geniet een echtpaar met vijf kinderen van de natuur. Hier wonen ze ook, in een prachtig huis met een grote tuin, en tot vreugde van moeder Hedwig - wederom een wereldprestatie van Sandra Hüller, bekend van o.a. ANATOMY OF A FALL - staat er ook een kas. Vader Rudolf Höss werkt in kamp Auschwitz, pal naast hun perceel, als kampcommandant.

Hun leven is huiselijk, gemoedelijk en comfortabel. Wat er achter de hoge muren gebeurt, doet niet ter zake. Toch dringt de gruwelijke werkelijkheid in flarden tot de familie door, die dit echter probeert te negeren. De voyeuristische camera volgt iedereen van een afstand en krijgt wèl alle angstaanjagende geluiden van het kamp mee.

Door de personages bijna stiekem te observeren, benadrukt de regisseur dat iedereen in dit nazi-universum een rol speelt. Ook vandaag de dag proberen mensen zichzelf te beschermen door zich te concentreren op hun directe omgeving en zich af te sluiten voor alweer een dramatische nieuwsuitzending. De houding van dit gezin is zeer kwalijk en verwerpelijk, maar het verlangen naar een rustig leven is begrijpelijk. Deze film laat goed zien hoe immoreel en onmenselijk die wens tegelijkertijd kan zijn. (av)

Jonathan Glazer, VS, VK, Polen, 2023, 106 min. Duits, Pools & Jiddisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sandra Hüller, Christian Friedel, Freya Kreutzkam, Ralph Herforth, Max Beck..
Doorlezer

Meer weten over THE ZONE OF INTEREST? Lees dan vooral deze speciale IFFR-krant met volop interessante achtergrondinformatie en interviews.