Play

The Workers Cup - Engels ondertiteld

Een kijk in de werkkampen van Qatar, waar de laatste jaren meer dan een miljoen arbeidsmigranten onder vreselijke omstandigheden het komende wereldkampioenschap hebben voorbereid.

Tijden & Tickets

Met ongekende toegang tot de bouwplaatsen voor het aankomende wereldkampioenschap in Qatar, volgt deze documentaire één groep mannen van de anderhalf miljoen voornamelijk Afrikaanse en Aziatische gastarbeiders die voorbereidingen treffen voor ‘s werelds grootste sportevenement. In een vlaag van schuldbewustzijn heeft een marketingafdeling bij FIFA het dubieuze idee opgevat om een voetbalkampioenschap voor de arbeiders zelf te organiseren: The Workers Cup. Het plan wordt vlot opgepakt door de arbeiders en blijkt een welkome afleiding van het monsterproject van de FIFA.

Lange werkdagen, schamele lonen, beperkte bewegingsvrijheid en mensonterende leefomstandigheden – THE WORKERS CUP legt de levens van de arbeiders op pijnlijke wijze bloot. De conclusie van deze documentaire is dan ook pijnlijk en beschamend: een mensenleven is zelden minder waard geweest dan in de aanloop naar het komende wereldkampioenschap voetbal.

Adam Sobel, VK, 2017, 89 min. Engels, Hindi & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld.