Play

The White Crow

Elegant en liefdevol portret van de eigenzinnige en gedreven balletdanser Rudolph Noerejev; wellicht de beste balletdanser ooit. In 1961 liep hij naar het westen over, tijdens een tournee in Parijs. Geregisseerd door Ralph Fiennes.

Tijden & Tickets

Een witte raaf was hij, deze in Siberië geboren danser. Geen doorsnee persoon en zeker niet gedwee. Afkomstig uit een zeer armoedig gezin, maakte hij carrière in het Kirov Ballet in Leningrad (Sint Petersburg), vastbesloten de beste ter wereld te worden. Aan het eind van een tournee trotseerde hij de KGB door in Parijs te blijven, daarmee zijn familie in Rusland in gevaar brengend. Noerejev tilde de mannelijke rol van de danser naar een ander niveau, volledig gelijkwaardig aan die van de danseressen. Het aanzien en de status van de danser in de balletgeschiedenis is door zijn inspanningen definitief veranderd.

In zijn derde film kiest regisseur/acteur Ralph Fiennes voor een als dans geconstrueerde vorm: van verleden naar heden en terug, al cirkelend in Noerejevs leven. De focus ligt op diens intense verlangen naar vrijheid, zowel op artistiek als persoonlijk gebied. (av)

De voorstelling van zondag 6 oktober om 12:00 uur is te boeken als filmontbijt.

Ralph Fiennes, VK, Frankrijk, 2018, 127 min. Russisch, Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Adèle Exarchopoulos, Sergei Polunin.