Play

The Whistlers

Licht absurdistische misdaadkomedie over een corrupte agent die zich – om met zijn handlangers te kunnen communiceren – de inheemse fluittaal van La Gomera eigen maakt.

Tijden & Tickets

Een fluitende corrupte Roemeense politieman op een Canarisch eiland. Een beeld dat je meteen op het verkeerde been zou kunnen zetten. Nee, Cristi viert geen vakantie op dit mooie vulkanische eilandje, maar is daar om een rijke zakenman uit de gevangenis te bevrijden – én om te leren fluiten. El Silbo is een non-verbaal Spaans dialect dat voornamelijk uit fluitklanken bestaat. Het werd oorspronkelijk bedacht door de lokale bevolking om diepe ravijnen en weidse valleien te kunnen overbruggen, maar blijkt nu ook een handig communicatiemiddel voor misdadigers.

Met een knipoog naar Hitchcock onderzoekt de Roemeense regisseur Porumboiu wat het betekent om loyaal te zijn in een bureaucratische en corrupte context. Aan wie kun je het best loyaal zijn? Leren fluiten zou wel eens het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. (ej)

Corneliu Porumboiu, Roemenië, Frankrijk, Duitsland, Zweden, 2019, 98 min. Roemeens, Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agustí Villaronga, Sabin Tambrea.