Play

The Virgin Suicides

Het opnieuw uitgebrachte dromerige regiedebuut van Sofia Coppola uit 1999 volgt vijf mysterieuze zussen die halverwege de jaren zeventig opgroeien in een streng en gesloten religieus gezin in een buitenwijk van Detroit.

Klassieker
Tijden & Tickets

Als een van de zussen een zelfmoordpoging doet, raadt een psychiater de ouders aan hun dochters meer vrijheid te gunnen. De beeldschone Lux legt het daarop aan met de stoere bink Trip. Die breekt echter haar hart en dat is voor de ouders aanleiding de meisjes weer binnenshuis te houden. Dit hernieuwde isolement heeft dramatische gevolgen.

De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jeffrey Eugenides, wordt – als een herinnering – verteld vanuit het perspectief van de buurjongens van de vijf zussen. Middels een voice-over vertelt een van hen 25 jaar later over hun fascinatie met de mysterieuze meisjes. Het gedrag van de zussen wordt nergens verklaard. Sofia Coppola zet vooral op een treffende manier de gevoelswereld neer van opgroeiende tieners in de Amerikaanse voorsteden. De dochter van Francis Ford Coppola, die de film produceerde, bevestigde haar grote talent later met onder meer LOST IN TRANSLATION en THE BEGUILED. (jc)

Sofia Coppola, VS, 1999, 97 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Danny DeVito..