Play

The Two Popes

Drama van Fernando Meirelles (The Constant Gardener, City of God) over de historische ontmoeting tussen paus Benedictus XVI en zijn opvolger, paus Franciscus.

Genomineerd voor 3 Oscars, waaronder beste mannelijke hoofdrol en beste mannelijke bijrol.
Tijden & Tickets

Een van de meest onverwachte gebeurtenissen in de kerkgeschiedenis was het aftreden van paus Benedictus XVI in 2013, op het moment dat de woede over het seksueel misbruik in de kerk in alle hevigheid losbarstte. De huidige paus, toen aartsbisschop in Brazilië, nam het vliegtuig naar Rome om zijn ontslag in te dienen, uit onvrede met het beleid van de kerk. De regisseur kwam op het idee om de gesprekken tussen hen in te vullen, hoewel niemand precies weet wat daar is voorgevallen. De conservatieve Benedictus heeft mogelijk de progressievere bisschop overgehaald zijn overtuigingen in de praktijk te brengen. De film is er niet op uit te bekeren, maar gebruikt de twijfel, de menselijkheid en de zwakheden van beiden om een pleidooi te houden voor meer onderling begrip in deze gepolariseerde wereld. Los van de formidabele acteerprestaties zorgen de gelauwerde acteurs ook voor de nodige humor en lichtheid in de levendige en scherp geschreven dialogen. (av)

Fernando Meirelles, VK, Italië, Argentinië, VS, 2019, 125 min. Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Portugees & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujín, Sidney Cole.