Play

The Truffle Hunters

Sprookjesachtige documentaire over een groep kwieke oude mannen die diep in de bossen van Piëmont (Italië) jagen op het duurste ingrediënt ter wereld: de witte Alba truffel.

Tijden & Tickets

Deze zeldzame delicatesse is ondanks de verregaande moderne technologie nog niet gecultiveerd. De truffeljagers zijn van generatie op generatie geoefend in het zoeken naar ‘il bianco pregiato’ (de kostbare witte) en ze worden begeleid door goed getrainde honden met een scherp reukvermogen. Ze leiden een eenvoudig en rustig bestaan – zonder mobiele telefoon en internet – in harmonie met hun honden en de lokale gemeenschap. Terwijl de voorraad van de witte Alba truffel afneemt, groeit de vraag naar dit product. Door de klimaatverandering, de ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie wil voortzetten, is de delicatesse felbegeerder dan ooit en kennis over de werkwijze van de truffelzoekers dreigt verloren te gaan. Zij zijn de laatsten in hun soort, hoeders van een levenswijze die in de moderne wereld in rap tempo verdwijnt.

Met het filmen in heldere herfstkleuren zorgen regisseurs Michael Dweck en Gregory Kershaw voor een sprookjesachtige sfeer, waar de harde werkelijkheid (klimaatverandering, giftige rivaliteit tussen jagers) soms doorheen sijpelt.

Michael Dweck & Gregory Kershaw, Italië, Griekenland, VS, 2020, 84 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.