The Trial of Ratko Mladić - uitverkocht

Het is akelig kort geleden dat Europa werd opgeschrikt door schokkende beelden van concentratiekampen en massagraven in voormalig Joegoslavië. De Bosnië-oorlog kostte aan zo’n 100.000 onschuldige burgers het leven, en twintig jaar na dat bloedige conflict start het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in 2012 het proces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. Hij wordt onder meer gezien als bevelhebber van de belegering van Sarajevo en de moord op 7.000 moslimmannen in Srebrenica.

Tijden & Tickets

Filmmakers Rob Miller en Henry Singer belichten de oorlog van beide kanten: ze interviewen de openbaar aanklagers en bezoeken slachtoffers en getuigen, maar bevragen ook advocaten, aanhangers en familieleden van Mladić, die hem als patriottische held beschouwen. Naast de verhalen van slachtoffers en getuigen zijn er vragen over het internationale tribunaal zelf: kan een vijf jaar durend proces gerechtigheid brengen als je er geen dode mee terugkrijgt en de beklaagde de uitspraak niet wil erkennen? Archiefbeelden uit nieuwsprogramma's herinneren op schokkende, maar urgente wijze aan de absurde en zinloze wreedheden van deze vuile oorlog, waarvan de strijd nog niet helemaal gestreden is.

Ferenc Laczó, assistent professor Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, geeft een inleiding op de film. Hij geeft les in de Bachelor en Master Europese studies. In de inleiding gaat Laczó in op de oorlog in Joegoslavië in relatie tot hedendaags nationalisme dat we op verschillende plekken in Europa zien opkomen. Er is ruimte voor vragen uit het publiek.

Taal: Nederlands (introductie) en Engels (ondertiteling documentaire)

Programma
19.00 Aanvang
19.00-19.25 Inleiding en Q&A met publiek.
19.25-21.00 Filmvertoning

Dit programma van Maastricht, Working on Europe is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie, producent van programma's over kunst, cultuur en politiek en met DocFest, documentaire film festival in Maastricht.

Henry Singer, Rob Miller, 2018, 99 min. Engels & Bosnisch gesproken, Engels ondertiteld.