Play

The Third Murder

Hirokazu Kore-eda (Nobody Knows, After Life) – de grootmeester van het Japanse familiedrama – verrast met een filosofisch misdaaddrama over de zin en onzin van ons strafrecht en de onmogelijkheid om de waarheid te kennen.

Tijden & Tickets

Klassieke politiefilms beginnen met vraagtekens en eindigen met absolute zekerheid over de identiteit en het motief van de dader. Hirokazu Kore-eda draait die volgorde in THE THIRD MURDER om. In de openingsscène van de film zien we al hoe Misumi zijn werkgever vermoordt. De gladde topadvocaat Shigemore neemt de verdediging van Misumi op zich en bedenkt een strategie om Misumi toch vrij te krijgen. Maar dan moet zijn cliënt wel de juiste dingen zeggen. Misumi blijkt echter onberekenbaar en gaandeweg het proces duiken er getuigen op die twijfel zaaien over de vraag of Misumi wel echt schuldig is.

Hirokazu Kore-eda won dit jaar in Cannes de Gouden Palm met SHOPLIFTERS (later dit jaar in Lumière te zien). Voordat die film in de Nederlandse bioscopen uitkomt, kunnen we eerst nog gaan kijken naar dit buitenbeentje in Kore-eda’s oeuvre. (mv)

Hirokazu Kore-Eda, Japan, 2017, 124 min. Japans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Masaharu Fukuyama, Kôji Yakusho, Shinnosuke Mitsushima, Mikako Ichikawa, Izumi Matsuoka.