Play

The Stuart Hall Project + Introductie Eliza Steinbock

Documentaire over de invloedrijke linkse intellectueel Stuart Hall, een van de grondleggers van cultuurwetenschappen. Zijn werk was van grote invloed op kunstenaar en filmmaker Isaac Julien.

Documentaire
NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

De op Jamaica geboren Stuart Hall trok in de jaren vijftig, net als veel andere inwoners van het Gemenebest, naar het Verenigd Koninkrijk. Hier maakte hij al snel furore als academicus. In die hoedanigheid groeide hij uit tot een van de grondleggers van cultuurwetenschappen, een academische beweging waarin de sociaalhistorische dynamiek van populaire en contemporaine cultuur wordt onderzocht. Zijn optredens op televisie maakten hem tot een landelijk bekende intellectueel.

Regisseur John Akomfrah neemt de kijker mee op een caleidoscopische reis door zowel de geschiedenis van de twintigste eeuw als het persoonlijke leven en het gedachtegoed van Hall.

Voor deze documentaire, verschenen een jaar na de dood van Hall, werd zijn persoonlijk archief beschikbaar gesteld, met veel foto- en videomateriaal. Dit wordt gecombineerd met muziek van zijn muzikale held Miles Davis en door Hall geduide historische gebeurtenissen. Denk hierbij aan kantelpunten als de onafhankelijkheid van Jamaica, de Hongaarse opstand, de Vietnamoorlog, alsook de opkomst van het neoliberalisme onder Margaret Thatcher.


De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding door Prof dr. Eliza Steinbock (taal: Engels). Dit is een samenwerking met Studium Generale.

John Akomfrah, VK, 2013, 99 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.