Play

The Straight Story (25th Anniversary)

David Lynch verraste in 1999 vriend en vijand met deze tedere en ontroerende roadmovie over een oude man die per grasmaaier honderden kilometers reist om zijn zieke broer te bezoeken.

Klassieker
Tijden & Tickets

De ‘master of weird’. De ‘czar of bizarre’. Bijnamen die David Lynch overhield aan verontrustende films als ERASERHEAD en BLUE VELVET. Diezelfde Lynch kwam in 1999 op de proppen met THE STRAIGHT STORY, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight. Als die hoort dat zijn broer Lyle – met wie hij ruzie heeft – een beroerte heeft gehad, besluit hij hem op te zoeken. Hij maakt de reis van Iowa naar Wisconsin op een John Deere grasmaaier uit 1966. Zoals in elke geslaagde roadmovie gaat het niet zozeer om de fysieke reis, maar om de emotionele weg die het hoofdpersonage aflegt.

De rol van Alvin Straight bleek geknipt voor veteraanacteur Richard Farnsworth, die tijdens de opnamen aan botkanker leed en in 2000 een einde aan zijn leven maakte.

David Lynch, Frankrijk, VK, VS, 1999, 112 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Jane Galloway Heitz, Joseph A. Carpenter, Harry Dean Stanton.