Play

The Square

Bijtende komedie van Ruben Östlund (TURIST, PLAY) over de ijdele curator van een museum voor moderne kunst wiens wereld aan het wankelen wordt gebracht na de diefstal van zijn iPhone. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes. Genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. 

Tijden & Tickets

De Zweedse filmmaker Ruben Östlund staat bekend om zijn vlijmscherpe en humoristische weergave van menselijk groepsgedrag. In zijn vorige film TURIST haalde hij uit naar de lafheid van de moderne man; in opvolger THE SQUARE neemt hij de morele hypocrisie van de culturele elite op de hak. De film volgt curator Christian tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling van ‘The Square’, een installatie die bezoekers oproept om altruïstisch gedrag te vertonen. Christians dwaze reactie op de diefstal van zijn iPhone is de opmaat naar een lange reeks gênante taferelen, die Christian steeds verder richting een existentiële crisis stuwen.

Komisch hoogtepunt van de film – en typerend voor Östlunds stijl – is de bijzonder ongemakkelijke scène waarin de act van een performance artist tijdens een galadiner voor geldschieters totaal ontspoort.

Ruben Östlund, Zweden, 2017, 142 min. Engels & Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø.