Play

Lumière x IN-EDIT: The Sparks Brothers

Muziekdocumentaire van Edgar Wright (Baby Driver) over het wonderlijke broederduo Sparks: al vijftig jaar actief, enorm invloedrijk en tegelijkertijd nog altijd ondergewaardeerd.

Tijden & Tickets

De cultband Sparks wordt gevormd door de broers Ron en Russell Mael. Russell is degene die zingt, Ron is degene met het Charlie Chaplin-snorretje die bewegingsloos achter het keyboard staat. Het grote publiek leerde ze midden jaren zeventig kennen, toen ze een hit hadden met THIS TOWN AIN’T BIG ENOUGH FOR BOTH OF US. Daarna is de band enigszins naar de achtergrond verdwenen, maar is wel muziek blijven maken. In totaal maar liefst 25 albums.

In zijn eerste documentaire brengt Edward Wright – zelf een heel groot fan – Sparks in beeld aan de hand van interviews met zo’n tachtig beroemdheden waarmee ze hebben samengewerkt, waaronder Todd Rundgren en Giorgio Moroder, en bewonderaars als Duran Duran en Beck; met archiefmateriaal, animaties en natuurlijk veel muziek. Op een reis langs al hun albums laat de film zien hoe de gebroeders Mael in de afgelopen vijf decennia zijn meegegroeid met actuele muziekstijlen, maar de film heeft ook volop aandacht voor hun eigenzinnige humor en veelzijdige creativiteit. Zo is een van hun ambities het maken van filmmuziek. Na mislukte projecten met Jacques Tati en Tim Burton was de samenwerking met Leos Carax wél een succes: voor zijn meest recente film ANNETTE schreven ze zowel de muziek als het scenario.

Het enthousiasme waarmee Wright THE SPARKS BROTHERS heeft gefilmd, werkt aanstekelijk. Ook voor bezoekers die de band minder goed of zelfs helemaal niet kennen, biedt deze ruim tweeënhalf uur durende documentaire een boeiende kijk achter de schermen van deze minder bekende, maar niettemin zeer invloedrijke band. (bw)


Deze vertoning is een samenwerking met IN-EDIT. Dit is een muziekdocumentaire festival met nieuwe internationale en Nederlandse muziekdocumentaires, dat plaats vindt tussen 1 en 10 april in Amsterdam.

Edgar Wright, VK, VS, 2021, 142 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.