Play

The Souvenir: Part II

Het meesterlijke vervolg op Joanna Hoggs The Souvenir, waarin hoofdpersonage Julie haar negatieve relatie-ervaringen aanwendt bij het maken van haar afstudeerfilm.

Tijden & Tickets

Het tweede deel van deze semi-autobiografische film van Joanna Hogg gaat verder waar het eerste deel gebleven is: Julie, student aan de filmacademie, moet zichzelf hervinden na de dood van haar drugsverslaafde partner Anthony. Deze film over het maken van een film laat zien hoe Julie het omgaan met verdriet en het opkrabbelen na een keiharde val tot thema van haar afstudeerproject maakt. De mensen op de filmacademie kunnen haar niet altijd volgen en Julie ervaart aan den lijve dat het maken van low-budget films vele uitdagingen kent, maar ze volhardt en levert een sterke afstudeerfilm af, waar we verassend genoeg niets van te zien krijgen.

In de film keren – opnieuw prachtig gespeeld – de belangrijkste personages uit het eerste deel terug: Julie, gespeeld door Honor Swinton Byrne, en Julie’s troostrijke moeder Rosalind, gespeeld door Tilda Swinton, Honors echte moeder. Hogg gebruikt dezelfde kenmerkende technieken als in haar eerdere films: statische cameraopstellingen en lange takes. En ze geeft vooral een lesje in hoe je een vervolg aflevert: grappiger, fantasierijker en met (nog) meer diepgang dan zijn voorganger.

Net zoals THE SOUVENIR in 2019, werd THE SOUVENIR: PART II in 2021 door het toonaangevende Britse filmtijdschrift Sight and Sound uitgeroepen tot de beste film van het jaar. (bw)

NB: In deze periode vertoont Lumière ook – voor wie de film destijds gemist heeft – het eerste deel uit deze filmreeks: THE SOUVENIR.

Joanna Hogg, VK, Ierland, VS, 2021, 107 min. , Nederlands ondertiteld. Met Honor Swinton Byrne, Tilda Swinton, James Spencer Ashworth, Richard Ayoade..
Doorlezer

Het is niet velen gegund om Martin Scorsese als vriend én mentor te kunnen noemen. Joanna Hogg wel. Na lange tijd in de televisiewereld te hebben gewerkt, debuteerde ze in 2007 - op haar zevenenveertigste - met UNRELATED, een pijnlijk psychologisch familiedrama. Het vervolg hierop, ARCHIPELAGO uit 2010, kwam in de DVD-speler van Martin Scorsese terecht, die op dat moment aan zijn film HUGO werkte in Londen. De film landde met vertraging: “I started to like it after I turned it off.” Een vriendschap was het gevolg.
Ook in professioneel opzicht zijn de twee nauw verbonden. Scorsese produceerde THE SOUVENIR en Joanna Hogg mag zich sinds kort tot de ‘board of directors’ van Film Foundation, een non-profit organisatie van Scorsese gericht op het beschermen, conserveren en restaureren van filmhistorie, rekenen. Ze delen ook een liefde voor oude Hollywood-musicals (LADY IN THE DARK, SINGIN’ IN THE RAIN), Bob Fosse (ALL THAT JAZZ) en Italiaans neorealisme (Rossellini, de Sica).
Inmiddels is THE SOUVENIR: PART II in de filmzalen te zien. Waar het eerste deel gaat over de bubbel van een eerste grote (en tragische) relatie, gaat het tweede deel over de jonge filmmaker (Hogg) die die bubbel doorprikt en begint te leven. Kortom: THE SOUVENIR is een verhaal in twee, of potentieel misschien wel drie, delen. Een vorm die in film niet heel alledaags is, maar in bijvoorbeeld muzikale composities wel tot de verbeelding spreekt, zo komen Hogg en Scorsese overeen in een gesprek dat door filmproductiebedrijf A24 tot podcast is gemaakt. Als het in muziek kan, waarom niet in film?

Benieuwd naar de podcast? Klik hier!

The Souvenir Part II ps 1 jpg sd low Images courtesy of Park Circus Universal 62a99628c54b8