Play

The Seven Year Itch

Wilders eerste komedie met Marilyn Monroe zit vol sappige verwijzingen naar overspel. De film raakte een gevoelige snaar bij het Amerikaanse publiek van de benepen jaren vijftig.

N.B: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Terwijl zijn vrouw en zoon op vakantie zijn, flirt New Yorker Richard Sherman met de vrouw in het appartement boven hem. In het gelijknamige toneelstuk waarop de film is gebaseerd, delen zij vervolgens ook daadwerkelijk het bed, maar de Amerikaanse censuurcommissie hield in de jaren vijftig nog vast aan de regel dat overspel nooit het onderwerp mocht zijn van een komedie. Billy Wilder bedacht een oplossing en suggereert overspel zonder het ooit te laten zien.

THE SEVEN YEAR ITCH werd opgenomen in New York. Duizenden mensen keken toe op het moment dat Wilder de beroemde scène wou opnemen waarin Monroe’s jurk opwaait boven een metrorooster. Dit alles tot groot ongenoegen van haar toenmalige echtgenoot, honkballer Joe DiMaggio. Na verschillende mislukte takes wordt de scène uiteindelijk in de studio gedraaid. De beroemde foto komt dan ook niet uit de film zelf.

Billy Wilder, VS, 1955, 105 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts, Robert Strauss.