Play

The Salt Of The Earth - Engels ondertiteld

Wim Wenders (PINA) maakt een monumentale visuele trip door de carrière van topfotograaf Sebastião Salgado.

NB: Deze film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.
Tijden & Tickets

Fotografie kan de wereld niet veranderen, maar wel de werkelijkheid blootleggen: een fototentoonstelling als röntgenfoto van de wereld van alledag. Het werk van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado is een aanklacht tegen ongelijkheid en wreedheid. Maar bovenal is het een ode aan de harde werkers, oftewel the salt of the earth, de door de Stones bezongen common foot soldiers. Vaak werd Salgado verweten goed geld te verdienen aan het leed van anderen. Maar dat wimpelt hij snel af: ‘Wat moet ik dan doen? Slechte foto’s gaan maken?’
Dit prachtige portret van Salgado – gemaakt door zijn zoon Juliano in samenwerking met Wim Wenders – begint bij de serie die hem in de jaren tachtig beroemd maakte: de goudzoekers in de Braziliaanse jungle. Op latere leeftijd keert hij terug naar zijn geboorteland, concluderend dat de mensheid niet te redden is. De natuur misschien wel. Het door hem en zijn vrouw opgezette irrigatieproject vindt inmiddels op grote schaal navolging. (ej)

Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado, Brazilië, Italië, Frankrijk, 2014, 110 min. Frans, Engels & Portugees gesproken, Engels ondertiteld.