Play

The Royal Hotel

Australische psychologische thriller van Kitty Green (The Assistant) over de lotgevallen van twee vrouwelijke Canadese backpackers in een Australisch gehucht vol ruige mijnwerkers en alcoholisten.

Tijden & Tickets

Niets koninklijks meer aan, dit ernstig vervallen Royal Hotel ergens in het midden van een grote lege vlakte in het westen van Australië. Dat het zo erg zou zijn, hadden de Canadese rugzaktoeristen Hanna en Liv niet kunnen bevroeden op het moment dat ze een werkbaantje aannamen om hun vakantie te bekostigen. ‘Je wilde toch een beetje avontuur’, zegt Liz als Hanna al na een dag weg wil. Laten we het nog een paar weken aanzien, wat geld sparen, om daarna naar Bondi Beach af te reizen, stelt Liz haar gerust. De gemoederen raken verhit als bier en sterke drank in overvloed vloeien en de mannen onderling op de vuist gaan om aandacht te krijgen van het ‘verse vlees’ dat net is gearriveerd.

In THE ROYAL HOTEL keren enkele thema’s (en hoofdrolspeelster Julia Garner) uit Greens vorige film THE ASSISTANT terug. De film vergroot op cartoonachtige wijze seksisme, machismo en machtsverschillen tussen mannen en vrouwen uit. Naast een beeld van seksisme en misogynie in de praktijk worden ook de racistische tendensen jegens autochtone Australiërs scherp in beeld gebracht. Inspiratie voor de film haalde Green uit de nogal verontrustende documentaire HOTEL COOLGARDIE uit 2016. (ej)

Kitty Green, Australië, 2024, 91 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Julia Garner, Jessica Henwick, Hugo Weaving, Bree Bain, Toby Wallace.