Play

The River

Filmklassieker van Jean Renoir (La Règle Du Jeu) over een adolescente die met haar Engelse familie aan de Ganges woont tijdens de nadagen van het Britse koloniale leven.

Let op: Engels gesproken, niet ondertiteld
Tijden & Tickets

THE RIVER, Renoirs eerste speelfilm in kleur en een lyrische bewerking van Rumer Goddens gelijknamige geliefde coming-of-age roman, volgt een hechte Britse familie uit de hogere klasse die aan de oevers van de Ganges woont in de laatste jaren van het koloniale India. Harriet en haar vier tienerzussen worden opgevoed in een filosofie die zowel het christendom als het hindoeïsme omarmt. Hun rustige leven wordt verstoord door de komst van een soldaat die herstellende is van de gruwelen van de oorlog en die de meisjes een kijkje gunt in een wereld waar ze nog nooit eerder aan zijn blootgesteld.

Met verbluffende Technicolor cinematografie van Claude Renoir die de majestueuze schoonheid van Bengalen en haar rituelen vastlegt, is THE RIVER een traktatie voor het oog en de geest. De film was een belangrijke bron van inspiratie voor de jonge filmmaker Satyajit Ray die Jean Renoir ontmoette op de filmset en bevriend met hem raakte.

Jean Renoir, Frankrijk, India, VK, 1951, 99 min. Engels gesproken, niet ondertiteld. Met Patricia Walters, Nora Swinburne, Esmond Knight, Arthur Shields, Suprova Mukerjee.