Exclusieve voorpremière: The Reason I Jump

Indrukwekkende inkijk in de belevingswereld van niet-sprekende kinderen met autisme.

Deze film is te zien via Picl
Deze film is te zien via Picl
Tijden & Tickets

THE REASON I JUMP zien vanaf je eigen bank? Je kunt deze film thuis bekijken via Picl.

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.


“Voor mij is autisme normaal. Ik zou niet weten wat jouw normaal zou zijn”, schrijft de destijds 13-jarige Naoki Higashida in 2007 in zijn bestseller The Reason I Jump. Hiermee gaf de Japanse tiener een inkijkje in zijn wereld als niet-sprekend kind met autisme. En met deze gelijknamige documentaire vergroot de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de wereld van Naoki, met de kracht van cinema.

Ieder mens – met of zonder autisme – heeft communicatie nodig. En niet kunnen praten betekent niet dat er niets te zeggen valt, blijkt uit The Reason I Jump. Dertien jaar na de uitgave van de bestseller, schetst Rothwell rake intieme portretten van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. De indrukwekkende en intieme scènes openen hun wereld aan de kijkers en vallen vaak samen met de woorden van Naoki. In een onverbiddelijke maalstroom van gedachten, gevoelens, prikkels en herinneringen groeit geleidelijk steeds meer besef van wat autisme voor hen betekent.

The Reason I Jump van de bekroonde regisseur Jerry Rothwell (The School in the Cloud, Heavy Load en Deep Water) viel onder meer in de prijzen op Sundance 2020 (Audience Award in de categorie World Cinema Documentary), werd genomineerd voor drie BAFTA’s en ontving twee nominaties voor een IDA Documentary Award (best feature, best director).

Inclusief inleidend gesprek

Hans van Balkom studeerde taalwetenschap (psycholinguïstiek) en is bijzonder hoogleraar ‘Ondersteunde Communicatie (OC) voor mensen met communicatief meervoudige beperkingen’ aan het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is sinds 1997 werkzaam bij Koninklijke Kentalis en daarnaast (vanaf 2010) bij de door hemzelf opgerichte Stichting Milo: Wegbereiders in communicatie.

Eric Riegen is directeur zorg bij Mentech Innovation. Een bedrijf dat is opgericht om kwetsbare mensen met onbegrepen gedrag een stem te geven. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld de HUME, een emotieherkenningsplatform gebaseerd op sensoren, gedragsmodellen en machine learning. De sensoren registreren fysiologische kenmerken als hartslag, huidgeleiding en activiteit. Deze informatie wordt in de HUME database door middel van gedragsmodellen omgezet in bruikbare informatie.

Jerry Rothwell, VK, 2021, 81 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.