Play

The Real Charlie Chaplin

We kennen hem als het filmpersonage The Tramp, maar wie was Charlie Chaplin echt? Deze documentaire is een rijk portret van een van de grootste filmkunstenaars aller tijden.

Tijden & Tickets

Chaplin was in de jaren tien van de vorige eeuw de eerste moderne, vanuit de massamedia voortkomende wereldster. Iedereen kende de kleine man met bolhoed, grote snor, wandelstok, armoedig pak en dwars staande voeten. Chaplin maakte als een van de weinigen met succes de overstap van de zwijgende naar de pratende film. Deze documentaire vertelt zijn verhaal; van hoe hij ontsnapte aan de bittere armoede van zijn jeugd in Londen tot zijn werkwijze als komiek en zijn verbanning uit de Verenigde Staten in 1952 vanwege communistische sympathieën. Ook de rafelrandjes komen aan bod; Chaplin trouwde drie keer met een meisje jonger dan twintig jaar en was bepaald geen liefdevolle echtgenoot.

De filmmakers gebruiken een rijke mix van archiefmateriaal met filmfragmenten, interviews, foto’s, maar ook gedramatiseerde audiofragmenten die door liplezende acteurs tot leven worden gewekt. Of we daardoor te weten komen wie Charlie Chaplin echt was, is nog maar de vraag. De man bleef zelfs voor zijn naasten een mysterie. (jc)

Peter Middleton & James Spinney, VK, 2021, 114 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pearl Mackie, Jeff Rawle, Paul Ryan, Anne Rosenfeld, Dominic Marsh.
The Real Charlie Chaplin ps 1 jpg sd low 62ab26cea7ad2