Play

The Princess

Documentaire over het leven, de tragische dood en de nalatenschap van Princess Diana, volledig verteld op basis van archiefmateriaal, zonder voice-over of interviews.

Tijden & Tickets

Het overlijden van Diana Spencer op 31 augustus 1997 – dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden – veroorzaakte een publieke uitbarsting van rouw zoals Engeland niet eerder meemaakte. Lady Di, de ‘people’s princess’, het meest geliefde lid van het Britse Koningshuis, kwam om het leven bij een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. Haar leven was publiek bezit. Zo ook haar dood.

De Britse regisseur Ed Perkins was als elfjarige getuige van de schok die het nieuws veroorzaakte binnen zijn familie en hoe deze gebeurtenis de media beheerste. Vanuit dit perspectief, zonder voice-over en uitsluitend aan de hand van archiefbeelden – zowel uit de media als openbare amateuropnames – maakte hij met THE PRINCESS een confronterende kroniek over het publieke leven en de dood van de geliefde prinses. THE PRINCESS beslaat de periode van 1981 – het jaar waarin Diana voor het eerst in de media verschijnt vlak voor haar verloving met prins Charles – tot haar begrafenis in 1997. Van het sprookje naar de soap en uiteindelijk de tragedie. THE PRINCESS laat zien hoe dicht de media op haar huid zaten en welke impact dit had op haar leven. En wat dat zegt over ons, de toeschouwers die de beelden keer op keer willen zien. Ook nu weer.

Ed Perkins, VK, Duitsland, 2022, 109 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
The Princess ps 1 jpg sd low 62c53760bfb82