Play

The Pod Generation + Inleiding

Sciencefictionkomedie over een toekomst waarin vrouwen gebruik kunnen maken van afneembare kunstmatige baarmoeders, zodat zwangerschap niet langer in de weg staat van hun carrière.

Tijden & Tickets

Rachel en Alvy, een echtpaar uit New York, leven in een nabije toekomst waarin technologie zorgt voor een steeds comfortabeler leven. Rachel, die snel carrière heeft gemaakt bij een technologisch bedrijf, krijgt een begeerde plek bij het Womb Center, een bedrijf dat koppels een gemakkelijk moederschap biedt door middel van afneembare kunstmatige baarmoeders, oftewel pods. Alvy, een botanicus met een voorliefde voor de natuur, geeft echter de voorkeur aan een natuurlijke zwangerschap. Maar, zoals Rachels kunstmatige intelligentie (AI)-therapeut het uitdrukt, waarom is dat ‘natuurlijk’? Zo begint het door technologie geplaveide pad naar ouderschap.

THE POD GENERATION is een prikkelende sociale satire over onthecht ouderschap en over de relatie tussen technologie, natuur en maatschappij. In de fantasiewereld van Sophie Barthes is AI in staat koffie te zetten, toast te printen, de productiviteit bij te houden en de ‘geluksindex’ van mensen te meten. Maar welke prijs moet de mensheid daarvoor betalen?


Wat als het lichaam en zwangerschap losgekoppeld kunnen worden? Hoe beïnvloedt dit onze relatie tot zwangerschap en het toekomstige kind? Is het ethisch (on)verantwoord om foetussen in kunstmatige baarmoeders te dragen? Filosoof Seppe Segers - universitair docent Biomedische Ethiek aan Maastricht University - zal de film inleiden door in te gaan op dergelijke vragen (taal: Engels).

Tijdschema:

19.15 - Deuren open
19.30 - Start introductie
19.50 - Start film
21.40 - Einde

Sophie Barthes, VK, 2023, 109 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Emilia Clarke, Chiwetel Ejiofor, Vinette Robinson, Veerle Dejaeger, Lamara Strijdhaftig.