Play

The Piano

Overrompelend intiem en sensueel liefdesdrama van Jane Campion over een vrouw die in de negentiende eeuw wordt uitgehuwelijkt aan een stuurse man in Nieuw-Zeeland.

Deze film wordt ingeleid door Marike Steeman, psychoanalytisch psychotherapeut.
Tijden & Tickets

In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. De Schotse Ada wordt naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist. Ada, die niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling. De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Met haar derde speelfilm werd Jane Campion de eerste vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. Al in haar vroegste films (SWEETIE, AN ANGEL AT MY TABLE) verbeeldde Campion het leven van vrouwen op andere manieren dan tot dan toe gebruikelijk was. Met THE PIANO maakte ze een ware klassieker, een film waarvoor de term ‘female gaze’ welhaast uitgevonden lijkt.

Jane Campion, Nieuw-Zeeland, Australië, Frankrijk, 1993, 121 min. Engels & Maori gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin, Kerry Walker.