Play

The Pianist (restored 4K)

Met drie Oscars en de Gouden Palm bekroond drama van Roman Polanski (Chinatown) over de vermaarde joodse pianist Wladyslaw Szpilman en de manier waarop hij het naziregime in Polen wist te overleven.

Tijden & Tickets

Als Roman Polanski van Steven Spielberg het aanbod krijgt om SCHINDLER’S LIST te verfilmen, bedankt hij voor de eer, omdat het onderwerp nog te pijnlijk voor hem is. Polanski zelf overleefde namelijk het getto van Krakau en zijn moeder stierf in een concentratiekamp.

De drang om de holocaust in beeld te brengen blijft echter bestaan en tien jaar later besluit Polanski om de autobiografie van de beroemde Pools-joodse componist Wladyslaw Szpilman te verfilmen.

Szpilman zit achter zijn piano als de eerste bommen vallen. Zijn welgestelde familie voelt zich relatief veilig, maar het net van de nazi’s sluit zich snel. De joden van de stad worden gedwongen hun bezittingen af te staan en te verhuizen naar het getto van Warschau. Er wordt een bakstenen muur om het getto heen gebouwd en er wordt een joodse politiemacht gevormd om de naziregels te handhaven. Szpilman krijgt een plaats aangeboden in die politiemacht, maar hij weigert. Met een grote dosis geluk, hulp van een goede vriend, en van de Poolse ondergrondse, weet hij uit handen van de nazi’s te blijven en de oorlog te overleven.

Het is overduidelijk dat Polanski – al ontkent hij dat zelf – zijn eigen trauma’s en herinneringen in de film heeft verwerkt. THE PIANIST is een pure, rauwe film over een meeslepende tragedie, heel persoonlijk en vol gevoel verteld, maar zonder ooit sentimenteel te worden. En dat is gezien het verhaal al een verdienste op zich. (bw)

Roman Polanski, Frankrijk, 2002, 150 min. Engels, Duits & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adrien Brody, Emilia Fox, Ed Stoppard, Thomas Kretschmann, Michal Zebrowski.