Play

The Perfect Candidate

Optimistisch familiedrama over een vrouwelijke arts die zich kandidaat stelt als gemeenteraadslid in Saoedi-Arabië, geregisseerd door Haifaa Al-Mansour (Wadjda).

Tijden & Tickets

Maryam is een arts in het ziekenhuis in een kleine stad in Saoedi-Arabië. We zien haar voor het eerst als ze in een auto naar haar werk rijdt – hetgeen tot 2017 verboden was voor vrouwen. Als haar pleidooi voor het asfalteren van de weg naar het ziekenhuis geen gehoor vindt, besluit ze zich kandidaat te stellen als gemeenteraadslid. Ze krijgt bijstand van haar twee zussen, maar Maryams vader, een rondtrekkende muzikant, maakt zich zorgen over haar politieke missie.

De film laat op een realistische en indringende manier zien hoe vrouwen én mannen worstelen met het ontluikende feminisme en de verschuivende verhoudingen in een streng islamitisch land. Niettemin blijft de film optimistisch en lichtvoetig.
In 2012 verraste Haifaa Al-Mansour met haar succesvolle debuut WADJDA, de eerste speelfilm geregisseerd door een Saoedische vrouw. THE PERFECT CANDIDATE werd geselecteerd voor de competitie om de Gouden Leeuw tijdens het filmfestival van Venetië van 2019. (bw)

Haaifa Al-Mansour, Duitsland, Saoedi-Arabië, 2019, 101 min. Arabisch & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mila Alzahrani, Dhay, Khalid Abdulrhim, Shafi Al Harthy.
The Perfect Candidate Ps 1 Jpg Sd Low 10549 1603810122