Play

The Peasants

Animatiefilm van de makers van Loving Vincent over een vrijgevochten boerenmeisje dat in negentiende-eeuws Polen gedwongen wordt om te trouwen met een oudere boer. Gebaseerd op de romancyclus van Nobelprijswinnaar Wladyslaw Reymont.

Tijden & Tickets

In het negentiende-eeuwse Lipce, een Pools boerendorp gestoeld op patriarchale normen en waarden, maken we kennis met Jagna. Zij valt op door haar schoonheid maar ook door haar kundigheid met dieren en haar creativiteit. Jagna is echter het mikpunt van roddels en pesterijen door de dorpelingen die haar schoonheid als bedreiging zien. Het helpt niet dat zij intussen een passievolle affaire heeft met de getrouwde Antek, op wie ze smoorverliefd is. Dat het niet goed zal aflopen wordt duidelijk zodra Jagna’s hebberige ouders haar dwingen de veel oudere, maar rijke, weduwnaar Maciej te trouwen. Tot overmaat van ramp is Maciej Anteks vader.

DK en Hugh Welchman maakten na LOVING VINCENT wederom gebruik van de rotoscoping techniek waarin de oorspronkelijke live-action opnames frame voor frame werden overgeschilderd. Zo’n honderd kunstenaars produceerden gezamenlijk meer dan 40.000 olieverfschilderijen en zorgden ervoor dat de Poolse cultuur en kunst letterlijk tot leven worden gewekt. De film is gebaseerd op de vierdelige romancyclus CHOPLI van Wladyslaw Reymont uit het begin van de twintigste eeuw, die nog steeds verplichte kost voor Poolse leerlingen is. (rs)

DK & Hugh Welchman, Polen, 2024, 116 min. Pools & Latijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Miroslaw Baka, Robert Gulaczyk, Kamila Urzedowska, Sonia Mietielica.