Play

The Painter and the Thief

Het onwaarschijnlijke relaas van een kunstenares die op zoek gaat naar de dief van haar schilderijen. Ze weet hem op te sporen, waarna het verhaal een wonderlijke wending neemt.

Tijden & Tickets
Geboeid door de grote tegenstelling tussen de ‘verheven’ kunstwereld en de weinig verheffende wereld van de criminaliteit stuitte de Noorse documentairemaker Benjamin Ree op een gebeurtenis uit 2015. Twee schilderijen van een redelijk onbekende kunstenares werden gestolen uit een museum in Oslo. Hij vroeg zich af waarom die diefstal had plaatsgevonden. Ging het echt om de kunst of puur om het geld?

Toen bij de rechtszaak maar een van de twee dieven verscheen, bleek de ander door de kunstenares te worden geportretteerd. De filmmaker volgde daarop gedurende drie jaar de zeer ongewone vriendschap tussen twee gepassioneerde, directe, gevoelige en gelaagde personen uit twee totaal verschillende milieus. (av)

Benjamin Ree, Noorwegen, 2020, 106 min. Engels & Noors gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Karl Bertil-Nordland, Barbora Kysilkova, Øystein Stene.