Play

The Painted Bird

Monumentaal en choquerend oorlogsdrama over een jongen die na de dood van zijn pleegmoeder moederziel alleen door Oost-Europa trekt. Naar de gelijknamige roman van Jerzy Kosiński.

Tijden & Tickets

De Jongen heeft geen naam. Hij wordt doorgegeven, verkocht, en reist alleen. Hij spreekt nauwelijks, alleen een schreeuw: ‘ik wil naar huis’. Dat is begrijpelijk als we zien wat hij allemaal meemaakt. Maar waar is zijn thuis?

THE PAINTED BIRD is de epische verfilming van de controversiële debuutroman van Jerzy Kosiński uit 1965. Diegenen die dit meesterlijke en tegelijkertijd gruwelijke boek kennen, zullen begrijpen dat de verfilming ervan niet eenvoudig moet zijn geweest. Het verhaal is gesitueerd in Oost-Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Waar precies laat regisseur Marhoul in het midden; ook aan de taal is dit niet af te leiden daar hij voor de film een Slavisch Esperanto heeft ontwikkeld. Meer dan een oorlogsfilm is THE PAINTED BIRD een mozaïek van vertellingen die tezamen de diepere lagen van de menselijke ziel laten zien. We worden getuige van geweld, seksuele perversie en bestialiteiten, maar zien ook hoe gemakkelijk het is om lief te hebben en te vertrouwen. Langzaam dringen we dieper door tot kernvragen over de menselijke natuur en blijkt er ook te midden van de ergst mogelijke gruwelen hoop te gloren.

De Tsjechische regisseur Václav Marhoul vertelt het vertaal van de Jongen in pure en krachtige zwart-wit beelden. Naast de hoofdrol van Petr Kotlár (een natuurtalent) duiken in de cast ook de klinkende namen op van Harvey Keitel, Udo Kier, Julian Sands, Stellan Skarsgård en Barry Pepper. (ej)

Václav Marhoul, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, 2020, 169 min. Tsjechisch, Duits, Russisch & Latijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Petr Kotlár, Udo Kier, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel.
The Painted Bird Ps 1 Jpg Sd Low 9107 1583926803