Play

The Other Story

Spanningen tussen seculiere en orthodoxe joden staan centraal in dit Israëlisch drama over een man die de bruiloft van zijn dochter met een charedische jood probeert te saboteren.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Op verzoek van zijn vader Shlomo, een gezworen atheïst, keert Yonatan uit de VS terug naar Israël. Shlomo is vastbesloten om het huwelijk van Yonatans dochter Anat – die zich recent tot een ultraorthodoxe tak van het joodse geloof heeft bekeerd – tegen te houden. Ondertussen vraagt Shlomo de hulp van zowel Yonatan als Anat in een lastige casus in zijn beroepspraktijk als huwelijkstherapeut. Twee ouders leveren een bikkelharde strijd om de voogdij over hun kind.
De Israëlische veteraanregisseur Avi Nesher onderzoekt in deze film twee paradoxale begrippen waarmee hij worstelt. Het ene betreft ‘de ander’. De mens verlangt in zijn algemeenheid naar een samenleving waarin iedereen een plekje heeft en zich geborgen kan voelen. Op individueel niveau wil de mens zijn gezin beschermen en geeft hij grenzen aan, grenzen waarmee anderen buiten worden gesloten. De ‘waarheid’ is ook zo’n paradoxaal begrip. De waarheid vertellen wordt gezien als een deugd, maar kan mensen ook in gevaar brengen. Daar komt nog bij dat mensen die de waarheid in pacht denken te hebben, moeilijk op andere ideeën zijn te brengen, zelfs als ze ongelijk hebben. De titel van de film duidt op het feit dat er altijd wel iemand is die een ander verhaal heeft, een andere kijk op de dingen. (ms)

Avi Nesher, Israël, 2018, 112 min. Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld. Met Maayan Blum, Maya Dagan, Sasson Gabai, Nathan Goshen, Avigail Harari, Chancela Mongoza.