Play

The Other Side Of Hope

In zijn bekende minimalistische stijl vertelt Kaurismäki een verhaal over de vriendschap tussen een Syrische vluchteling en een restauranteigenaar. Een droogkomische film over gewone mensen met compassie, begeleid door weemoedige Finse rockmuziek. Bekroond met de Zilveren Beer voor beste regie in Berlijn.

Tijden & Tickets

De Syriër Khaled is de oorlog in Aleppo ontvlucht op een vrachtschip met kolen. Eenmaal in Finland aangekomen vraagt hij, zoals een keurig burger dat doet, asiel aan. Als dat wordt afgewezen, duikt hij onder en belandt uiteindelijk in restaurant The Golden Pint. Eigenaar Wikstrom is een voormalig handelsreiziger in T-shirts die na de verkoop van zijn waar en de scheiding van zijn vrouw een nieuw bestaan wil opbouwen als restaurateur. Khaled wordt opgenomen in de kleine gemeenschap van het restaurant. De pogingen van Wikstrom om The Golden Pint tot leven te wekken – van gehaktballen tot sushi – zijn hilarisch en maken de film gaandeweg steeds vrolijker. 

THE OTHER SIDE OF HOPE is in essentie een verhaal over mededogen, hoop en menselijkheid. Over mensen die zonder grote woorden gewoon het vanzelfsprekend goede willen doen. (jc)

Aki Kaurismäki, Finland, Duitsland, 2017, 98 min. , Nederlands ondertiteld. Met Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, Tommi Korpela.