Play

The Northman

Visueel overdonderend Vikingepos van de eigenzinnige regisseur Robert Eggers (The Lighthouse) over een jonge prins die de moord op zijn vader moet wreken.

Tijden & Tickets

Na het arthousesucces van THE LIGHTHOUSE kreeg Robert Eggers carte blanche om een eeuwenoude Vikinglegende (die aan de basis lag van Shakespeare’s HAMLET) tot leven te brengen.

Het verhaal is betrekkelijk eenvoudig: prins Amleth staat op het punt een man te worden wanneer zijn oom zijn vader op brute wijze vermoordt en zijn moeder ontvoert. Twee decennia later volgen we Amleth op zijn missie om zijn moeder te redden, zijn oom te doden en zo zijn vader te wreken.

Met THE NORTHMAN waagt Robert Eggers zich aan een grote Hollywoodproductie, inclusief een heuse sterrencast, maar de film is allesbehalve gepolijst. Brute heroïek te midden van borrelende geisers en spuwende vulkanen wordt afgewisseld met bevreemdende sjamanistische intermezzo’s, op het lijf geschreven van Björk en Willem Dafoe. Ook de beeldtaal waarmee Eggers’ vaste cameraman Jarin Blaschke het dreigende IJslandse landschap tot leven laat komen doet geregeld naar adem happen.

Robert Eggers, VS, 2022, 136 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe, Claes Bang..