Play

The New Boy

Drama over een Aboriginal-weesjongen die wordt afgeleverd bij een afgelegen klooster, waar een zuster, gespeeld door Cate Blanchett, vastberaden is hem tot het christendom te bekeren.

Première
Tijden & Tickets

Tot ver in de twintigste eeuw werden Aboriginal-kinderen van hun ouders gescheiden om ze te laten opgroeien in een christelijke witte omgeving. Tegen de achtergrond van deze 'beschavingspolitiek' speelt THE NEW BOY zich af. De film volgt een naamloze Aboriginal-jongen, die in de jaren veertig wordt achtergelaten bij een klooster in de Australische outback. Zuster Eileen ontfermt zich over hem en is vastberaden hem tot het christendom te bekeren. Ze wordt van haar stuk gebracht door de stille nieuweling, die niet alleen de taal niet spreekt, maar ook schijnbaar magische krachten bezit — krachten die zouden kunnen verdwijnen wanneer Eileen niet inziet hoe christelijke en inheemse overtuigingen naast elkaar kunnen bestaan.

De Australische regisseur Warwick Thornton, zelf van inheemse afkomst, kroop ook achter de camera. Hij schoot prachtige beelden, van fraaie avondscènes bij kaarslicht tot woeste en tegelijk idyllische panorama’s van de Australische vlakte, die extra worden aangezet door de klassieke score van Nick Cave en Warren Ellis. De echte ster van de film is echter de elfjarige Aswan Reid. In zijn speelfilmdebuut houdt hij zich moeiteloos staande met zijn even stille als veelzeggende spel, zelfs naast tweevoudig Oscarwinnares Cate Blanchett.

De voorstelling van zondag 21 juli om 11:30 uur is te boeken als filmontbijt.

Warwick Thornton, Australië, 2023, 96 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Cate Blanchett, Aswan Reid, Deborah Mailman, Wayne Blair.