Play

The Natural History of Destruction

Documentaire van de Oekraïense grootmeester Sergei Loznitsa over de vraag of het moreel aanvaardbaar is om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument.

Om 20.00u zullen wij de film pauzeren voor 2 minuten stilte.
Tijden & Tickets

Tijdens een uit de lucht gefilmd nachtelijk bombardement lichten de explosies op. Een zee van lichtjes, als een schilderij van Jackson Pollock in diapositief. Er zit een perverse schoonheid in de beelden van verwoesting, die het hart vormen van deze volledig uit archiefmateriaal opgebouwde documentaire over luchtbombardementen. Toch staat regisseur Sergei Loznitsa je niet toe de onderliggende verwoesting te vergeten.

Loznitsa, een meester van de archiefdocumentaire, stapt in de voetsporen van W.G. Sebald en diens gelijknamige essaybundel, waarin het gebrek aan aandacht wordt gehekeld voor de burgerslachtoffers van de massale geallieerde bombardementen op Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar Loznitsa onttrekt zich aan ideologie en chronologie: beelden van geallieerde en Duitse bombardementen worden door elkaar gebruikt. Het resulteert in een pijnlijk actueel werk over de aard en absurditeit van oorlog. (bron: www.idfa.nl)

Sergei Loznitsa, Duitsland, Litouwen, Nederland, 2022, 112 min. Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.